Friday, January 28, 2011

kehidupan kita-kah begini ?

1. ketika tadika :

kita mesti update tentang cerita kartun dengan kawan-kawan, atromen, batman, power rangers, masak-masak, main kawin-kawin..


2. ketika di sekolah rendah :

update psl kartun, target upsr, peksa no berapa, mak ayah update pasal result periksa..


3. ketika sekolah menengah :

update pasal awek2, angan-angan nak berawek.
ada yang nak belajar sungguh-sungguh nak target pmr,pmru,smu,spm, nak pergi oversea kata nya..

4. habis spm :

update kawan-kawan (reunion), cari kawan-kawan sekolah, update kawan-kawan siapa yang sambung belajar, siapa yang kerja, siapa yang amik stam or stpm..


5. masuk matrik :

update pasal result matrik, time ni masing-masing nak cari-cari awek juga.. ada yang fikir nak belajar sungguh-sungguh sebab nak masuk universiti..


6. masuk universiti :

update perbincangan dengan kawan pasal belajar, berkempen prk, pngk, cgpa, ptptn, jpa, yuran kolej, yuran library, yuran klinik..awek..


7. habis universiti :

update pasal pekerjaan masing-masing, dah kerja ke atau masih menganggur, gaji berapa, dah mula fikir-fikir nak beli kereta dan motor dan rumah. juga update dengan kawan tentang rakan-rakan yang hendak mendirikan rumah tangga dan rakan-rakan yang sedang menimang anak-anak..keh3


8. sudah bekerja :

update lagi tentang kewangan, bajet harian, makan minum bini dan sekolah anak-anak.. dah mula untuk melihat-lihat kerja kerajaan, kwsp, gaji pencen.


9. sudah diakhir usia (tua) :

update tentang ilmu agama, ketika itu, mata pun dah semakin tak nampak, otak juga semakin berkarat, baru mula nak pergi ke rumah-rumah ibadah.. em..

dah begitukah kita mahukan kitaran hidup kita ?? beginikah maklumat-maklumat yang akan kita lalui nanti ??
fikir-fikirkan.. 

Sunday, January 16, 2011

menulis perkara-perkara PRIVATE.. $_$

ok.. mahu teman kongsikan tentang benda ni. ramai dah tahu, tapi ramai juga yang tak tahu.. ok, pada microsoft word anda, ada satu tempat untuk protect data anda dari dibuka oleh orang lain.. dan ia boleh anda gunakan untuk kerja-kerja seperti menulis DAIRI, THESIS, PROJEK KHAS atau apa-apa file yang berguna dan private..

cara-caranya :

1. bukak atau tulis pada file microsoft word anda..
2. save file tersebut.
3. pergi ke prepare >>> encrypt document .
4. kemudian masukkan password anda >>> retype password, kemudian tekan OK.. settle... simple.. =)
5. anda boleh apply benda ini pada semua jenis microsoft (excel, power point, dan lain-lain)..

~click pada gambar untuk besarkan, dan selamat mencuba..





^_^

Wednesday, January 12, 2011

penting ke untuk backup bookmark kita ?? =)


contoh :

untuk apa kita perlu backup benda ni ???


~ kelebihan untuk backup kita punye bookmark, ini penting sebab, kalau apa-apa corruption berlaku pada mozilla kita, atau in case kita nak format laptop, maka segala bookmark kita akan hilang. Mesti rasa rugi sebab banyak link-link yang berguna telah hilang dan perlu dicari semula satu persatu..


maka, caranya adalah :


1. cara untuk simpan / backup bookmark :

****   pergi ke bookmark => organize bookmark => import and backup => export HTML => kemudian bagi nama kat file ini dan lokasi dimana mahu disimpan.. dan tekan SAVE.. ****  settle...

*semua adalah dijelaskan pada gambar dibawah, click pada gambar untuk besarkan..












2. cara untuk ambil /  import bookmark :

****   pergi ke bookmark => organize bookmark => import and backup => import HTML => from an HTML file => tekan next dan cari file yang sudah kita simpan tadi..kemudia open..**** settle..
~ dan sekarang bookmark anda akan jadi seperti pada gambar mula-mula tadi..

*semua adalah dijelaskan pada gambar dibawah, click pada gambar untuk besarkan..








p/s : selamat mencuba.. ^_^





Saturday, January 8, 2011

Jenis-jenis budak U.. erk...

sekadar pemerhatian ringkas sahaja : ^_^

1. jenis belajar : bangun tido pegang buku, tido dengan buku, pergi kelas, balik kelas, buat assingment, buat report, tak kisah apa yang berlaku kat luar.. jenis ni paling susah hendak dijumpai, ia ibarat species yang hampir pupus.. keh3

2. jenis suka download cerita :  semua cerita di download dia, dari cerita melayu, cina, india, orang putih, kartun, cerita kungfu dan macam-macam lagi cerita, yang kadang-kadang bila ditanya, dah abis tengok ke yang download tadi ? jwpn : belum lagi, tak sempat.. (tapi masih duk download cerita lain plak).. jenis ni memang tarik internet kuat., haha...

3. jenis berblog dan FB:  bangun pagi blog dan Fb, balik kelas blog dan Fb, dalam kuliah fikir nak tulis apa kat blog dan Fb, dan akhirnya, muka pun dah macam blog dah, tengok muka dia pun seperti bertulis-tulisan dalam blog.. =).. segala macam benda diceritakan di blog dan Fb.. kalau kat FB plak, asik like je komen orang..haha..

4. jenis couple melekat : yang ni keje ye duduk dengan couple dia je, g kuliah dengan couple, g masjid jamek dengan couple, g makan dengan couple, u belanja i, i belanja u..haha..dan study pun dengan couple. kalau putus dengan couple ni, cari couple yang lain.. kalau tak telefon atau mesej sehari, mesti rasa ada je yang kurang... species ni sejak akhir-akhir ni seperti satu pandemic yang tak terkawal..adei..

5. jenis main game 24jam sehari : yang ini kerjanya memang game je, laptop atau komputer yang terbuka tu, memang bunyi game je, sebut je permainan apa yang dia tak pernah main.. NFS, GTA, PES11, Truck lori, spiderman, dan ZOmbie kg pisang..tension katanya...hahaha

6. jenis update telefon.. yang jenis tukar telefon je, dapat duit beli Hp baru, blueberry, blackberry,yellowberry,cheryberrry...haha.. mcm2 berry dia ada.. Ptptn, Jpa habis buat beli hp baru.. tapi sekrang jenis macam ni dah slow sikit dah.. tak pasti kenapa.. =)

7. jenis fitnah-fitnah gedebuk-gedebak, jenis yang ni banyak bila dah dekat-dekat PRK (pilihan raya kampus).. pihak ni kata pihak tu salah, pihak tu kata pihak ni salah.. lepas itu, keluarlah macam-macam nota-nota kecil untuk penyebaran fitnah yang lebih cepat.. kemudian Fb pula akan dijadikan tempat bercakar-cakaran... habis semua pekung dan aib orang di buka-nya... ish3

8. jenis blur je.. haha.. yang ni jenis, xde dalam kategori jenis kat atas, mereka akan blur je, sampai satu tahap, tak heran dah dengan apa yang berlaku sekeliling mereka. yuran kolej naik, yuran library naik, barang naik, dan yang naik-naik, semua dia tak kisah.. yang penting, dia blur je..kui3..


dan banyak lagi jenis-jenis yang tidak diceritakan lagi..keh3..
maka : rasa-rasanya korang kategori yang mana ?? uhuk2...

p/s : sekadar pemerhatian sahaja, boleh diterima dan boleh ditolak, tiada masalah...

(byk jgk katergori aku kat atas tu..haha)

Monday, January 3, 2011

Kenapa aku "jatuh"

HEBAT


Semalam aku mampu berdiri,
tetapi hari ini aku jatuh kembali,
mengapa wahai lemahnya kamu?
akal kau waras, kata-kata kau hebat, badan kau sihat,
pendidikan kau tinggi, harta kau menggunung, walhal disisi kau pembantu..
masyhur nama kau dijulang..

alasanku mudah "aku seorang manusia".

bukan itu yang mesti dipersalahkan,
ya syabab..
kau jatuh kerana ego,
kau jatuh kerana merasakan kau orang bijak pandai,
kau jatuh kerana hawa nafsu,
kau jatuh kerana buta,
melihat dunia itu satu matlamat,
tanpa kepedulikan destinasi kau selepas dimamah bumi.
dan akhirnya kau jatuh kerana jauhnya kau dari rahmat Tuhan.

aku manusia sombong !!

kami berlindung wahai Tuhan yang maha Esa,
dari "bisikan" syaitan, manusia dan hawa nafsu yang tak pernah luntur..



~ jika

manusia kaya bangga  dengan kekayaannya..
manusia berilmu bangga dengan ilmunya..
manusia berkuasa bangga  dengan kuasanya..
manusia jahat bangga  dengan kejahatannya..
manusia bijak bangga dengan kebijaksanaanya..
dan
SYAITAN bangga dengan asal kejadiannya...

Saturday, January 1, 2011

Pola kehidupan orang pandai ??

Masih baru dlm fikiran, ketika kami (bertiga) pergi ke jabatan kebajikan malaysia cawangan melaka (JKM ), dan ketika itu, tiada yang kami dapat gambarkan, kecuali mahu mendapatkan kebenaran untuk membuat program kebajikan dan sedkit sumbangan kepada warga emas di "kampus" itu..

~Dengan keadaan cuaca sangat baik,sedikit cerah di pagi hari, juga dengan melalui pagi yang sukar bersama kesesatan dan kebejatan kereta seperti yang diwar-warkan oleh nuar kembar ^_^ .. akhirnya, sampai juga kami ke sana.. tiada yang kami perlu buat kecuali perlu berjumpa dengan pengurus bagi bahagian pengurusan "kampus" kebajikan itu..

Mudah cerita, orangnya rendah-rendah, hanya sedikit rambut beruban dan mungkin boleh dikira ubannya, bermuka serius, bermisai kot, dan saya namakan beliau sebagai encik X...hehe..
langkah di susun ringkas tapi penuh yakin. salam dimulakan, sedikit "ice breaking" dan pertanyaan di ajukan..

"kami sekian2 dari sekian2 kampus IPTA ingin membuat sedikit program bersama warga emas di "kampus" ini, tetapi sebelum itu,mungkin dibenarkan kami mengetahui sedikit sebanyak latar belakang dan maklumat yang perlu kami tahu untuk tujuan itu" dengan yakin nuar bertanya, disambut dengan angguk-kan faqeh dan saya.. >_<

"em... ok, seperti yang diketahui, "kampus" ini adalah sekian-sekian bangsa, dengan kekuatan anggota sebanyak sekian-sekian ". Dan sedikit maklumat yang agak padat diberikan, statistik pertambahan dan sebagainya kami secara ringkasnya dapat memahami cara program ini boleh diaturkan, pengurusan makanan dan lain-lain..

TETAPI bukan semua itu yang cuba sy panjangkan disisi anda..

sambungan...

" sebenarnya saya tak kisah sangat jika saya mempunyai anak yang pandai atau kurang pandai seperti mana ibu bapa lain yang risau jika markah anak-anak mereka hanya merah di buku keputusan akhir tahun..tetapi saya lebih kisah jika anak-anak saya nanti tidak menjadi seorang yang berakhlak " kata encik X.
termanggu2 kami menunggu encik X menyambung ayatnya..huhu..

"awak semua tahu kenapa?? , kerana anak yang pandai, dia akan belajar jauh dari ibu bapa, kecil lagi dah pergi ke sekolah berasrama penuh, kemudian masuk ke IPTA, mungkin luar negara,mungkin dalam negara, kemudian balik dengan kerja yang hebat, sibuk seusia zaman, metting sampai malam, kemudian berkahwin dan mempunyai anak, sudah pasti orang hebat, pasti duduk dirumah sendiri.. dan akhirnya hidup mereka telah dihabiskan dengan meninggalkan kedua ibu dan bapa mereka di kampung/rumah..~~ lihat kan pola kehidupan orang pandai ?? .."
menelan air liur..

" tapi, jika anak yang tidak pandai, belajarnya tak jauh, habis spm, kerja yang kecil-kecil, mereka dekat dengan ibu bapa, mereka lebih rapat untuk menjaga ibu dan bapa mereka. dan akhirnya, mereka tidak meninggalkan kedua ibu dan bapa mereka dirumah ... Mudahkan ?, bukan saya menolak menjadi orang yang pandai, tapi ibu bapa hari ini mesti lebih menerapkan akhlak yang baik kepada anak mereka dahulu, supaya nanti rumah kebajikan ini tidak lagi dipenuhi dengan warga Emas.. "

kerana kebanyakan mereka warga Emas yang berada disini, mempunyai anak-anak yang hebat-hebat, besar-besar, dan ramai anaknya yang kesemuanya tidak sanggup untuk menjaga ibu bapa mereka lagi....

aircond ketika itu mencucuk-cucuk telinga kami, tersentap seketika bila mengenangkan Pola kehidupan orang pandai ini.. 



OH... Moga Allah tetapkan hati kami dijalan yang lurus yang diredhaiMU.. aminn