Saturday, April 30, 2011

Em.. angguk jelah..

Ada unsur redha kah disitu ? atau unsur berputus asa ?


Sedikit keluhan saya berkenaan dengan tempat/ gelangan bersukan di universiti sendiri.. selama saya berada di sini, boleh dibilang dengan jari mungkin berapa banyak kali saya dapat bermain atau menggunakan dewan tempat bermain yang di sediakan (gym 1 dan gym 2 ).. mungkin 5, mungkin 6, mungkin 7, mungkin 4 sahaja...
Dan setiap tahun iaitu 2 sem, saya (dan setiap pelajar ) kena bayar yuran SPORTS AND RECREATION FACILITIES Rm 20 ringgit malaysia sahaja untuk yuran ini... 

Awal-awal sem boleh la main atau tempah sikit-sikit, kemudian datang di suku sem, ada sukan sukmum, kemudian datang pula sukan masum, kemudian datang pula sukan staff.. kemudian habis la satu sem..  masuk sem baru... Teringat dulu, ada rakan yang tempahkan,

KAWAN : salam, saya nak tempah court badminton untuk main petang ni boleh bang ?

kaunter : tak boleh dik, ada sukan masum la sekarang.

KAWAN : habis, tak kan tiada hari yang di khas kan untuk diguna ?

kaunter : ada, hari selasa, tapi dik, hari selasa semua dah penuh orang tempah..

KAWAN : em...angguk jelah.. terdiam... dan berlalu pergi..


mungkin nanti akan salah kan kembali kita, kenapa tak tempah awal2 ? atau main awal2 sem ? kenapa tak main ketika latihan sukan semua dah habis ? dan last2 kita juga yang salah.. dan last2 pergi jelah tempah kat luar pj.. ya semua salah saya ...~~


terfikir saya , adakah saya patut REDHA sahaja ? dan itu lebih baik, atau saya perlu BERPUTUS ASA dan itu lebih baik ? atau saya perlu MEMBISU dan itu lebih baik ?


angguk jelah ...


p/s :
  • ada penyelesaian  ?
  • redha atau putus asa ?

Friday, April 29, 2011

oh lihatlah (ya man yara ) ~nyamuk

YA MAN YARA (OH LIHATLAH)

Selalu saya dengar lagu ini, oleh ahmed bukhatir.. lagunya sungguh merdu..huhu, lalu saya cuba mencari terjemahannya.. dan terima kasih kepada yang meng "upload" kan video ini di u tube.. siap terjemahan dan sari kata arab.. credit to um nilam puri juga (boleh tgk sampai di part last)..

Allahurabbi... sungguh mendalam maknanya... ditujukan untuk makhluk yang berakal, sesuai dengan perkataan "MAN = isim mausul" ~ dituju untuk orang berakal... lebih lanjut tentang isim mausul..

 


S U R A T   A L - B A Q A R A H

2:26. Sesungguhnya Allah tiada segan membuat perumpamaan berupa nyamuk atau yang lebih rendah dari itu. Adapun orang-orang yang beriman, maka mereka yakin bahwa perumpamaan itu benar dari Tuhan mereka, tetapi mereka yang kafir mengatakan: "Apakah maksud Allah menjadikan ini untuk perumpamaan?" Dengan perumpamaan itu banyak orang yang disesatkan Allah, dan dengan perumpamaan itu (pula) banyak orang yang diberi-Nya petunjuk. Dan tidak ada yang disesatkan Allah kecuali orang-orang yang fasik,


sangat tersentuh.. =')

Saturday, April 23, 2011

jom kejar ranking weh !... tangan kat dada, mata naik atas..

JOM

Seperti ajak pergi kedai, jom lah kita naikkan ranking kita.. peningkatan ini akan meningkatkan lagi jalur lebar dan pembiakan sistem komunikasi kita..haha...



figure : 1.0: retrieved 22 april 2011 from HERE


mari2.. huhu... aku juga penyumbang ke kat ranking diatas... adei...


p/s : mata naik atas, tangan letak kat dada...keh3

Friday, April 22, 2011

kematian part1

Angin sayu-sayu telus menembusi lubang dinding rumah azam, mentari ketika itu, redup-redup, awan samar-samar seakan-akan malu hendak menurunkan hujan..

"azam, mari kemari nak.. nanti setelah mak sudah tiada, kau jagalah adik-adik kau, mak tak nak kau jaga mereka hanya pada ihsan perut mereka, tapi juga ihsan pada rohani mereka.
andai mak sudah tiada selepas ini, ingat pesan mak tadi azam.. " bergetar suara mak cuba menasihati aku.

keadaan mak ketika ini, sangat lemah. dahinya dipenuhi keringat, mengalir lembut dicelahan kerutan..

oh..aku hanya mampu membasahkan muka mak dan mengajarkan mak mengucap.
sesekali air mata mak menitis.. pedih dan haus kata mak..

"azam, mari dekat nak.. sebelum mak pergi, mak nak dengar satu ilmu tentang kematian dari kau azam, bolehkan ? sayu suara mak dibawa pergi angin..

mendapatkan ilmu walaupun saat kesakitan membuatkan aku sayu...

"boleh mak, ketaatan azam pada mak juga menandakan ketaatan azam pada Allah, tentang apa yg mak ingin tahu ? " balasku halus..

mutiara peluh jernih tumpah di balik dahi mak sudah ku sapu kan..

"ceritakan pada mak nak, apa itu kematian ? "
berderai menangis aku ketika di pinta mak begini.. kenapa mesti soalan ini yang mak tanya, soalan yang azam sendiri takut ingin menghadapinya.. bisik hatiku..

aku cuba juga menjawabnya, gusar kemudian jika ia merupakan kali terakhir aku berbicara dengan mak...

" Mak..... mereka yg bijak adalah mereka yg selalu mengingati mati dan beramal soleh dengan-nya.. mati itu penghapus segala kelazatan dunia, mati itu tidak boleh tidak pasti berlaku pada setiap makhluk ciptaan Allah, mati itu sesuatu yang menyakitkan.. tapi mak, mati itu suatu permulaan bagi sebuah kehidupan abadi, sebuah kehidupan yang kekal, sebuah kehidupan yang tiada penghujung.. "

peluh menitis tanpa henti, mata mak juga kembali bergelinangan...

kenapa masih bersedih mak ? 



BERSAMBUNG........

Saturday, April 9, 2011

YM bila tulis xnampak tulisan..

Untuk mereka yang YM dia tak nampak tulisan bila sudah taip..

Baru-baru ini, saya dikejutkan dengan kisah seorang pelajar yang telah kehilangan semua butir perkataannya setiap kali dia menaip di YM (yahoo messenger) dia.. dan saya sangat terkejut, kenapa hal yang demikian berlaku..

saya cuba mecari-cari jawapan dalam google, dan akhirnya saya jumpa padasebuah laman web :


tapi untuk proses mudahnya, cara membaiki ym anda yang mengalami kebutaan ini caranya adalah :



1. try re-install ym anda itu sekali lagi, kalau xjadi.
2.tekan CTRL + R , dan taip regedit dan nanti ia akan keluar ke REGISTRY EDITOR.. kemudian cari folder dibawah :

HKEY_CURRENT_USER => Software => Microsoft => Windows => CurrentVersion => Internet Settings => Zones :

  •  di tempat Zones, padamkan folder selain dari no 0,1,2,3,4 (seperti gambar di atas).... dan tutup registry anda.. restart computer anda.. 


Rujukan lebih lanjut dan kefahaman lebih jelas, sila ke laman web ini credit to (TEKAN SINI BRO) .. ^_^



p/s : kalau xjadi jugak, sila la format terus..hihi