Saturday, July 30, 2011

komponen dalam pendrive kingston..

saya mempunyai pendrive kingston 1 giga, dibeli ketika hari open day di KIAS ketika saya menuntut di nilam puri.. dengan harga RM 70 ringgit sahaja(mata naik atas)..hehe

dan hasilnya pendrive itu telah rosak tidak sampai setahun pun penggunaannya. masuk air pun tidak, jemur tengah panas pun tidak, kena pijak pun tidak, jatuh dari tingkat 3 pun tidak tapi tetap rosak.. aduyai..


maka dengan tidak ada kerjanya saya pun bukak dalamnya.. dan komponentnya adalah seperti dibawah :







huhu, rm 70 kini 1 giga jatuh rm 10 je... teknologi tak mampu dikejar..

sharing is caring ^_^

Friday, July 15, 2011

semuanya nak yang "first time" ..

hidup di dunia ini, hampir semua orang akan mengingati saat-saat manis dan pahit.. dan biasanya saat-saat ini berlaku pertama kali dalam hidup...
Ya, pertama kali...

credit from here



benda pertama kali adalah benda yang selalu kita hendak ingat, contoh ;

"ini pertama kali dalam hidup aku angkat nikah dan bergelar seorang suami "
"dulu aku pertama kali dapat keputusan cemerlang masa darjah 6"
"aku pertama kali masuk kerja tahun 2008"
"pertama kali aku jatuh cinta tahun 2004 la"

pertama kali itu, pertama kali ini dan macam2 lagi.. semuanya nak dipertama kali kan..hehe..


apa pun, apa yang kita ingat adalah apa yang kita mahu.. dan saya tak kata mengingati perkara yang "pertama kali" itu tak bagus..


cuma ada satu yang saya terfikir..  











Bila Agaknya Pertama kali kita akan MATI... =")


S U R A H  Y U N U S

10:49. Katakanlah: "Aku tidak berkuasa mendatangkan kemudaratan dan tidak (pula) kemanfaatan kepada diriku, melainkan apa yang dikehendaki Allah." Tiap-tiap umat mempunyai ajal. Apabila telah datang ajal mereka, maka mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak (pula) mendahulukan (nya).



p/s : sebagaimana kita merancang untuk HIDUP, kita juga perlu merancang untuk MATI..

Tuesday, July 5, 2011

komponen dalam dell vostro 1200

laptop yang berharga mahal, tapi sekarang sudah rosak, motherboard sudah terbakar, nak pergi beli motherboard duit pula tiada..haha..adei.. siapa2 nak sponsor ? boleh email saya ok.. =P

ok.. ini antara komponen dalam laptop, hampir semua laptop mempunyai komponent yang hampir sama, mungkin anda boleh lihat dan mungkin sedikit sebanyak membantu anda menjaga laptop anda atau membaikinya sendiri.. =)





motherboard :



ram :



processor :



hard disc :