Friday, June 8, 2012

Pendrive kene virus ??

Ada satu penyakit yang berlaku kepada pendrive atau hardisk iaitu terkena sejenis virus.. virus yang menyembunyikan semua folder yang ada dan kemudia membuat shortcut pada pendrive kita..

sapa yang pernah kena? di sini ada penyelesaiannya .. ^_^



ok, langkah 1, bila kene benda macam ni adalah jangan kalut, terutama perempuan.. ada yang tanya saya, terus mintak nak FORMAT laptop , FORMAT hardisk dan FORMAT pendrive bagai.. nasihat saya pada orang camni...  sila jangan terlalu pantas bertindak huhu.. kang abis hilang semua data penting yang disimpan.. 


ok, langkah 2, kita nak folder atau file yang disembunyikan  (hidden file) itu.. dengan cara rujuk pada turutan gambar di bawah.. :

gambar1 : BUKA MANA2 FOLDER.. 

gambar 2 : Tekan ikut urutan nombor.. 


Ok, langkah 3, kamu perlu pergi ke folder / file / pendrive yang ada data dalam dia,tp kamu ingat dah hilang.. kemudia bukak folder tu, dan kamu akan dapati, file2 kamu yang dah hilang, masih ada dan telah tersembunyi.. seperti dalam gambar.. 
gambar 3 : lihat beza antara file yang disembunyikan dan tidak disembunyikan.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~sekian SUKRAN~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

p/s : jgn cpt nk format je kalau laptop atau apa2 peralatan terkena virus. sila cari ubat dia dulu ok.. =)





Friday, June 1, 2012

Teknik nak baca buku secara free !!

OK, di sini saya akan ajarkan, bagaimana membaca buku secara free, tanpa perlu bayar..

apa ?? tanpa perlu bayar ??  "ko biar betul anuar " ??

Ya, betul.. teknik rahsia ini telah aku gunakan ketika belajar di UM dulu..ngeee~~
teknik ini sangat rahsia dalam membuat assingment.. woha!!

Ok, cara-caranya adalah  :
  •  buat email GMAIL
  • cari atau search nama buku yang nak dicari (rujuk gambar 1)
  • bookmark buku kalau tak sempat baca tu (rujuk gambar 2 )
  • boleh rujuk tajuk buku, nama penulis, dan terbitan dari mana untuk dibuat rujukan dalam assingment anda.. !!


Gambar 1 link : google book (CLICK HERE)


Gambar 2

Mudah sahaja kan ? ape lagi, kalau tak berkemampuan macam aku time kat universiti , boleh guna cara ini, kalau ada duit skit, boleh la photostat deh..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
teringat :
Dulu kat um, selama 3 tahun belajar hanya 2 jenis buku pelajaran je yg aku beli.. huhu.. yang lain semua pinjam / xbeli dan rujuk di google sahaja.. adeii..