Friday, December 31, 2010

Kursus COMPITIA A+

Alhamdulillah =)


Habis sudah kursus compitia A+ yang tak dapat A+ yang di urus setia oleh um prestariang.. dan keputusannya adalah saya GAGAL dan sy LULUS pada dua exam yang disediakan.. haha..

ok, untuk exam yang pertama saya dapat 648, dan untuk lulus adalah 675. Tapi untuk exam kedua,saya dapat 784, dan saya dapat 700..  maka result penuhnya adalah saya gagal...aloha..

tapi, perkara itu tetap merupakan satu pengalaman berguna bagi saya.. mendefinisikan gagal pada paper exam tidak mengambarkan kegagalan masa hadapan.. =)

 Untuk pengetahuan, kursus ini adalah berkenaan dengan pengurusan, pembaikian, dan softskill dalam bidang Komputer..

antara yang dipelajari :

  • hardware
  • sofware
  • configuration computer
  • solving problem
  • dealing with customer
  • multiboot
  • virtual machine (pc console and sun-virtualbox)
  • sharing file, network, and remote control.

Maka, nanti saya akan kongsikan sedikit ilmu yang saya dapat.. untuk para penguna tentang apa yang perlu tahu supaya Komputer atau laptop mereka berada dalam keadaan Selamat dan Stabil dan Gempak.. (padahal tak reti pun)..keh3..



~~3/1/2011 akan ada re-seat paper untuk paper yang failed itu.. ^_^"

Engkau satu cinta yang selamanya aku cari ~~

saya kunci lirik ini =)




Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah segala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku…
Keimanankuuuu…

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah segala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku…
Keimanankuuu…

[ Engkau satu cinta
Yang selamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepadaMu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang dalam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya padaMu
Ku pasrahkan… ] ulang2X

Oh Tuhan ....selamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan….jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia.

Thursday, December 30, 2010

saya mahu berkahwin, tapi saya sudah bersedia ??

PERKAHWINAN ADALAH SALING MELENGKAPI..


Indahnya dapat isteri yang cantik, baik, berilmu lagi solehah.. indah bukan ?

nanti bila balik kerja, ada orang sambut, ada orang masakkan makanan, ada anak tuk dimanja2 kan, ada orang untuk berkongsi rahsia, ada jiwa untuk berkongsi kegembiraan dan kesedihan.. BAHAGIA..
lengkap dan melengkapi.
Melengkapi yang bagaimana ? ~ iaitu seperti tangan yang mengenggam, jari berada dicelah-celah mengikat antara satu sama lain..

YA, senang bunyinya bukan ? ~ seindah alunan lagu, beralaun-alun merombak irama.. tapi, ramai juga yang kecundang dalam perkahwinan..

YA, sudah tiada jodoh... mudah lagi ringkas jawapan dikeluarkan..

Mungkin perlu kita koreksi diri kita, di-mana kita dan bagaimana kita ketika ini.. rasa hampir dengan Allah, atau rasa semakin jauh dengan Allah ..


Saya teringat pada sebuah artikel yang saya baca (tak ingat dari mana), bunyinya ; sebelum kamu cium dahi isteri kamu pada hari pernikahan kamu, kamu mesti cium dahi kedua ibu bapa kamu, minta maaf dengan mereka, minta halalkan makan minum, minta doa restu dari mereka..

jika berkehendak untuk memasak dan menyediakan hadiah sebagai kejutan kepada iseri kita, pastikan kita sudah pun masak-kan makanan untuk ibu ayah kita, berikan mereka kejutan hadiah ketika hari lahir mereka, basuhkan pakaian mereka, pakaikan pakaian mereka bagi mereka yang sangat uzur, shopping bersama mereka, bawa mereka ke tempat-tempat menarik...
Supaya nanti bila kita dah berkahwin, mereka kita telah bersedia untuk berbaik kepada isteri kita, kepada ibu bapa kita dan kepada ibu bapa mertua kita.. ( bukan lagi kedua ibu bapa, tapi sudah jadi DUA ibu dan bapa (^_^)


Ya ALLAH.. masih sempat untuk dilakukan semuanya ini dengan ikhlas..

kemudian, jangan lupa untuk mendoakan mereka, doakan kesihatan mereka, kebaikan mereka, dan moga disempurnakan iman mereka.. (juga jgn lupa doa pd diri sendiri).. =)


CUKUP SUDAH..


Bagi LeLaKi : anda ada  tanggungjawab pada keluarga anda, pada isteri anda, pada anak-anak anda.. dan setelah berkahwin tanggunjawab anda akan BERTAMBAH..

Bagi WaNiTa : anda juga ada tanggungjawab pada suami anda, anak-anak anda, dan keluarga anda.. dan setelah berkahwin, tanggungjawab anda pada ibu bapa, tidak akan pernah berubah.. jangan cukup berfikir, tanggungjawab itu sudah langsung jatuh pada adik atau abang lelaki anda..

P/S : untuk diri dan pembaca sekalian..

Monday, December 27, 2010

kadang-kadang itu kadang-kadang ini.. ??

Saya dan awak yang kadang-kadang..


Ish3, kayanya pakcik tu, cuba tengok kereta dia, BMW tu aman..

haah, ialah.. cuba kau tengok pakaian dia tu azwan, smart kan.. memang pakej la, dah la kaya, pakaian cantik-cantik.. tengok tu azwan, dia sedekah pengemis tu rm 50 ringgit.. dermawan !! tegas aman lagi..

kereta tadi berlalu pergi, meninggalkan mereka, hanya perkataan KAGUM sahaja yang jelas diwajah..

weh aman !!, kalau kita jadi kaya, mesti baguskan, boleh beli kereta yang selesa, boleh beri duit pada fakir miskin dan pengemis-pengemis, wah indah kan hidup ketika itu aman ? huhu ..

emmm.. jawab aman ringkas... nampak seperti tidak berbalas soalan azman itu..

hatinya lebih terfikir tentang kadang-kadang..

OH KADANG-KADANG

kadang-kadang kita rasa macam kita ini tidak bertuah je..
kadang-kadang kita rasa macam kita ini selalu gagal je..

kadang-kadang kita rasa jika kita kaya kita akan tolong orang ramai..
kadang-kadang kita rasa jika kita ada kuasa, kita akan bantu sesiapa sahaja yang memerlukan pertolongan..


tapi... kita tahu ke singkap disebalik hari esk??

maka apa tindakan kita ? bersyukur.. redha.. sabar...

ingat.. ramai yang mampu bertahan dengan bala bencana, tapi ramai yang tidak mampu bertahan dengan nikmat..


~ kejadian manusia, memang pelbagai, ada yang kaya,ada yang susah, ada yang bijak, ada yang kurang pandai.. perbezaan yang perlu di-ketahui lagi diraikan.. siapa tahu, jika kita sudah kaya, kita tidak lagi seperti yang kita bincangkan, mahu menderma sudah semakin susah, zakat sudah tidak mahu dibayar, lalu melekat pula penyakit sombong dan lain-lain (nauzubillah)..

Moga Allah tetapkan hidup kita berada dalam kebaikan selalu, jalan yang "lurus"..  dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui..

FORMAT komputer atau laptop !!

cara-caranya (gambar ada disediakan dibawah) :

1. BACKUP data/ maklumat anda yang penting-penting ke mana2 pendrive, atau komputer kwn, untuk maklumat yg kalau hilang agak2 boleh menangis..hehe

2. Kemudian, simpan file-file yang berada di dekstop atau drive C.. kerana setelah di format,semua file-file itu akan hilang..


3. Sediakan CD windows (xp,7,vista) + CD driver (ikut model PC atau Laptop anda) + air milo (sejuk)..hehe

4. Sila pastikan size drive C (system) anda supaya nanti bila hendak format, anda tidak ter"format" ke drive D atau drive yang ada data-data penting..

seterusnya ~~

5. masukkan CD windows ke dalam CD player..keh3.. dan restart komputer anda..

6. Tekan F8 ( i agree)

7. pilih partion yang hendak di jadikan system..kemudian tekan ENTER.


8. kemudian pilih Format the partion using the NTFS file system ..


9. kemudian, settle dan biar kan.. dan ikut arahan seterusnya.. next, pilih negara, betulkan masa, masukkan serial key..dan SIAP..


10. dah habis semuanya, kemudian masukkan CD driver (biasanya cd yg dapat bersama ketika beli laptop), dan install dalam PC anda..

SELAMAT MENCUBA.. 


^_^










p/s : harap membantu sedikit sebanyak deh..

Friday, December 24, 2010

MARI menjaga password anda !!

Ada beberapa cara untuk menjaga password anda daripada dirembat,dicuri dan seumpamanya, cara-caranya jeng3.. ^_*



1. Phishing ~ merupakan kaedah yang selalu digunakan oleh mereka yang agak mahir dalam bidang komputer.. cara-caranya, adalah dengan membuat satu laman web yang serupa dengan laman web asal.. sebagai contoh, saya buat satu laman web friendster, tetapi menukar Host bagi laman itu ke database saya sendiri.. dan apabila anda memasukkan username dan password anda ke laman friendster (yg tipu), maka saya akan mendapat maklumat password anda tanpa anda sedari..
ok, cara pencegahan...  jangan sebarangan menekan apa-apa link web yang anda dapat dari email anda yang anda tidak ketahui asalnya.. atau dalam kata pendeknya SPAM..keh3.. dan pastikan jika hendak masuk ke laman web yang asli, pastikan anda menaipnya di ruang atas di  " http://www. bla3.."


2. Mozilla password ~ merupakan cara manual untuk mendapatkan password anda.. biasanya, ia di ambil oleh mereka yang hampr dengan kita, contoh kawan, tempat baiki laptop, dan lain-lain yang berkecenderungan jahat.. (mintak jauh).. untuk pengetahuan anda mozilla menyediakan butang save password (seperti gambar dibawah)


Ingat !! pastikan anda tidak menekan SESUKA HATI pada button Remember.. kerana bila ditekan password anda boleh di-lihat dan di-ambil pada laman web anda..
TAPI, jika anda tekan-nya juga, pastikan laptop atau kompuer anda tidak di access orang-orang yang berkecenderungan jahat ok.. dan jika menghantarnya ke kedai-kedai membaiki laptop, pastikan anda remove semua password anda yang telah anda simpan setelah menekan button REMEMBER..
caranya :

pergi ke tools > options > security > saved passwords > dan remove all.. 


3. Tidak meletakkan password anda kokse2 ( tidak menentu) dan mudah..haha.. iaitu dengan meletakkan password anda sebagai tarikh lahir, nama awek, nama pakwe, nama kucing kesayangan, 123456, atau perkataan-perkataan kamus.. ok, cara untuk membuatkan password anda susah dan lebih secure..

pastikan dalam password anda mempunyai : nombor, abjad, huruf besar, huruf kecil dan symbol..

sebagai contoh : kh@iRu!@nuaR87  keh3..
atau boleh juga membuat password seperti..~~  SSMBBKMM .. " Saya Suka Makan Banyak-Banyak Ketika Malam Menjelma.. u get what i mean ??  =)


4 : keylogger ~ cara ini adalah saya tak leh bagitahu cara atasinya..kah3.. sbb tak abis research lagi..


SELAMAT BERINGAT..

jika ada yang mahu menambah, boleh menambah di komen bawah ok.. =)

gempak-kan laptop dan komputer anda.. (XP) !!

contoh :

ok, cara-caranya adalah seperti berikut.. =)


1. Tekan winkey + run   dan taip gpedit.msc , seperti gambar diatas..

2. Kemudian pergi ke windows settings  > scripts (startup/shutdown) seperti gambar. Pilih sama ada mahu buat mesej box pada startup atau ketika hendak shutdown computer.. anda berhak memilih ^_^..

Sudah pilih ? kemudian tekan kanan kat mouse dan tekan properties.. 

3. Tekan button ADD, dan kemudian tekan browse.. xperlu taip apa-apa pada scripts parameters. 

4. Kemudian tekan kanan pada mouse dan pilih NEW  > notepad..

5. Buka file notepad tadi, seperti cara diatas.. dan taip
~~ Msgbox(“ selamat dating ke blog awantinggi87.blogspot.com”) ~~
Boleh tukar kepada ayat anda sendiri dgn menukar ayat didalam tanda quote... 

6. Kemudian save dan rename file itu sebagai test.vbs..
Ikut suka anda nak nama kan ia sebagai apa2 nama.. Cuma pastikan dihujung namanya
diletakkan .vbs kemudian tekan ok atau yes.. 

7. Tekan pada file tadi dan Tekan apply dan ok.. dan siap sudah ba..haha..

8. bantuan gambar disediakan seperti dibawah..

Selamat mencuba.. sebarang masalah, boleh tnye deh..keh3  ^_^



untuk mereka yang menggunakan windows 7 dan vista.. benda ni xberapa nak jadi.. keh3..


Saturday, December 18, 2010

akhirnya saya juga termenung ..

"Abang,
kenapa begitu senang soalan math ini, tengok pun dah senang, nak buat?? lagi la kacang ..hehe "

amboi, bunyi nya berAGAH lagi SoMbong sungguh.. buat la dulu ek..

~~ angin sepoi2 berlalu, membisik dijendela dan menyisip dirambutku.. alunan
nasyid yg indah membuai seketika sambil menanti adik meyiapkan soalan yg "kacang" itu..


"aduh abg, bisa sekali.. kenapa susah pula ini, nampak seperti mudah.. indah kabar rupa-nya.."
sengih adik ibarat kerang busuk.. =)

haha.. "itu la, td terer sangat..

" mari abang ceritakan.. apa itu nilai bagi masalah yang kecil dlm erti kata, jgn dipandang sepi masalah yg kecil.. "


adik pernah dengar


bagaimana sebuah kapal yg hebat, megah lg tersergam indah, dan
dikatakan kapal yg tidak mampu tenggelam, dikawal oleh nakhoda yg hebat.. tapi tenggelam akhir-nya ? ..



"macam pernah dengar, tp kapal apa itu bang?? " tanya adik yang pasti tidak pernah dengar cerita ini..


itulah kapal titanic dik, jika ditelusi dalam cerita2 tentang-nya,kita pasti tahu.. betapa hebatnya kapal ini.. tp siapa sangka, kapal yg hebat pun boleh
tenggelam?? kerana apa??

kerana keangkuhan.. menilai masalah yg kecil itu sepi, dipijak tak sakit, ditekan tak lenyek.. bayangkan..

sebuah kapal hebat, nakhoda yg hebat, terlihat sebongkah ais, yg dr luar-nya kecil.. tp didasarnya, besar
ibarat sebuah gunung yg di ibaratkan seberat 3 juta TAN!! .. adik cuba bandingkan lori 1 TAN besar mana..


dan akhirnya.. perlanggaran mengakibatkan lemasnya sebuah kapal mewah di dasar laut..


begitu juga dosa.. jgn pndang cetek jika kita berbuat dosa.. tp pandanglah.. kepada siapa kita berbuat dosa itu.. seperti kata2 seorang ulama' : "Jangan engkau melihat akan kecilnya suatu kesalahan. Akan tetapi lihatlah kepada siapa engkau bermaksiat"


ok seterusnya adik.. mari kita sambung kembali

menjawab soalan math ini.. =)

malu se-ekor ular ^_^

Di celah semak, se-ekor ular besar menyusur melewati lalang-lalang tinggi, kemendungan hujan sedikit menghiraukan ular..
tip,tip,tip ... lebat hujan cuba membasahi bumi..

" aisey man..hujan dah turun la, how aku nak cari makan ni, perut dah lapar.. ini katak la ni memekak panggil hujan."  kata ular menyalahkan katak sambil berbahasa org puteh..hehe

tiba2, dicelah kebanjiran air itu, keluar se-ekor katak.
"cis kau ular, berani sungguh mengutuk aku ya.. mahu saja aku pijak-pijaks kepala kau..hehe"

ular bangkit menyelak semak, semak-samun memberi laluan kepada-nya, mencari siapa gerangan yang berani bersuara itu....



"cis kau katak,you know dgn sape kau talk2 ini ??  RAJA ALAM RIMBA beb..
pandang jgn sebarang pndang, tgk jgn sebarang tengok.. huh.. " berdengus ular menyatakan perasaan-nya..

"haha, rilek ular, sabar.. aku hanya bergurau senda " katak meredakan situasi..

hujan hampir saja membanjiri kawasan..

" yang aku marah bukan-nya apa, mulut kau ular, sgt lantang!! hehe
tak tahu bersyukur, bisa kau menyalahkan Allah yang menurunkan hujan?? kau tahu tak??..

" Tahu apa katak" sampuk ular masih dengan marahnya..

"sepatutnya, kau patut bersyukur, kerana Allah telah menurunkan hujan sebagai RAHMAT.. jika turun hujan pada zaman Nabi, maka Nabi Muhammad S.A.W akan berdoa :


“Allahumma shoyyiban naafi’aa "
(Ya Allah, turunkanlah pada kami hujan yang bermanfaat.)

dan masa hujan lebat begini lah, doa adalah mustajab, paham??. ini tidak, hanya tahu mengeluh je.. "
MARI KITA MENJADI MAKHLUK YANG TAHU BERSYUKUR..

tersentak ular, kembali berubah warna kulitnya ketika ditegur begitu oleh si katak.. tunduk malu..

tunduk-kan ini di ambil sebagai peluang oleh katak untuk melarikan diri, sambil tersenyum..
maaf ular.. bukan rezeki kau nak makan aku hari ni.. =)

ular tersenyum  sendirian.. tidak mengapa, aku dah kenyang  mendapat satu ilmu dari kau katak comel.. thanz.. huhu