Saturday, October 26, 2013

Gunakan aplikasi whatsapp dan lain-lain di LAPTOP / PC ??

Oit.....hehe


Berita baik bagi pengemar aplikasi android di telefon yang mahu menggunakan aplikasi itu di komputer..
kini anda boleh menggunakan BLUESTACKS ..

Dengan menggunakan aplikasi ini, anda boleh menjalankan aplikasi android anda seperti wassupp, line, game nenek dan lain-lain di komputer anda.. mudah kan ??

Maka Download sahaja di sini ( TEKAN SINI ) dan installkan di dalam komputer anda..





saya telah menggunakannya.. anda bila lagi ?

sharing is caring :D

Saturday, October 12, 2013

Coretan pengalaman menukar tayar kereta..

Aku melihat dalam kegawatan ekonomi kita ini, hampir semua benda yang kita tak tahu atau tak pakar dalam bidangnya maka kita akan di KETUK!!!! serius.. anda pun mesti setuju..




Pada 29/8/2013 yang lalu, aku bercadang untuk menukarkan tayar kereta aku sebab dah bengkak.. terlanggar lubang.. memang terpaksa juga tukar kerana akan bertolak ke johor pada 2 pagi itu juga.. 

maka petang itu setelah balik dari kelas.. aku terus singgah ke kedai tayar, memang aku ZERO dalam hal-hal tentang kereta dan motor ini.. tapi aku dah buat perbandingan, dan baca blog, baca forum tentang tayar yang bagus dan harga rate sekarang..

pergilah aku di satu tempat tukar tayar ( company melayu ) sambil alang2 nak tolong orang2 kita baru meniaga.. aku pun bermadahlah dalam loghat kelantan walaupun ada bau-bau budu pun, xkisahlah..haha..

aku       : kawe nok tukar taya ni, 185 rim17 .. ado ko ?
tokey    : susoh tu nk cari, demo guna hok 195 la rim17.. boleh jugok nok paka pung..
aku       : tokse kawe, takut tok balance.. pah kawe nok jale jauh pulok tu..  pah ado ko gano ni ? xdok gak                kawe try cari keda lain la..
tokey    : meta2 ( sambil dia telefon member dia) ..hello, ada ko tayar 185 rim 17.. haaaa,, ado ? brpo riya ?               ok2.. berehh..
aku        : pah, ado ko ? brapo riya ? baru ko second ?
tokey     : ado2, rm100 riya jah.. baru lagi ni..

wah,..murah sangat ni.. bagus kedai ni.. mmg tolong orang.. (bisik hati aku )..

Tokey     : demo ikut kawe la, kedai yo di usj sana.. tayar ado sano, pasang situ pun xpo..
aku         :  eh, kalau jauh, biar ah..kawe g tempat lain jah, mula2 la.. ( aku dah xsedap hati, cam sangsi )
tokey      :  xpo, ikut kawe jah.. kawe pun nok g amik rim sano.. 
aku         : em.. ok la.. bereh2..

-------------------------------------------------
Setibanya dikedai di USJ, aku nampak ini bukan kedai melayu (tempat dorang ambil tayar)... ok la.. xpe.. bagus kedai ini, sebab jual tayar murah2 je..

aku            : ada ke tayar 185 rim 17 ??
Tokey usj   : xpe, kami cari dulu.... ( setelah lama cari, orang dia pun turun, tanpa bawa apa-apa tayar dan cakap tayar saiz tu dah abis , dan tokey usj ni terus offer aku tayar second rm 90.. ) 
aku             : tayar bunga dah abis kot, ini licin ni..
tokey usj     : ada tayar elok skit.. good year rm180..


aku pun dah malas nak fikir, dah lewat sangat dah.. menyesal ikut..  lalu aku cakap.. ok ON.. tukar la..

maka mereka pun tukar lah, dan check semua tayar.. terutama tayar gelembong tu.. ok.. yang ni rim dia pun dah rosak..  dan dia pun check tayar belakang.. ni pun rim dah rosak sikit..

dia offer aku 2 rim rm 120 dan perlu trade in rim aku juga.. aku pun fikir2.. last2 amik 1 sahaja rim untuk digantu yang tayar depan, sebabnya rim tu memang nampak dah bengkok sikit ( tak fikir apa2 lagi)

tapi setelah di tukar rim aku dengan rim second.. dah siap semua.. 
maka aku nampak rim asal aku, dia letak balik di tempat rim second yang dia jual pada aku tadi.. (maka aku dah nampak, yes.. aku terkena!!.. )  maksudnya.. kalau ada lagi orang yang kena macam aku, nnt dia akan jual rim aku dengan harga second hand pulak..

YES.. AKU DAH KENA GAME >>>  binggo...


p/s : kalau nak pergi buat atau baiki benda yang kita kurang tahu tentangnya.. pergilah ajak rakan2 yang tahu pasal benda itu.. kalau tak, sedialah untuk di GAME OVER ..

Sunday, October 6, 2013

Sombong

Ntah hari keberapa aku kerja sebagai pengisi minyak (outdoor) di Petronas....

tiba-tiba ada datang seorang yang bagi aku nampak agak sombong, naik perdana v6.. muka memang tak layan, aku tanya-tanya nak tolong isikan minya pun buat tak tahu..

seusai minyak di isi.. maka beliau pun cuba menghidupkan engin.. kreeekkkk, kreeekkkk..

 Dan secara tiba-tiba kereta dia tak hidup.. aku cakap la, bateri kereta  you lemah tu.. dia masih tetap buat tak layan, sambil dia cuba telefon seseorang..  aku pun bla ke kereta lain.. sudah agak 15 minit kereta dia masih di situ, aku cakap lagi, bateri u lemah la tu kot.. dia pun telefon lagi dan cakap nak tanya mekanik dia..

 Aku suruh tolak tepi kereta ni.. baiki ditempat parking je.., pun dia tak layan jgak (macam ini punya orang pun ada) .. dia buka bonet depan dan konon2 check dia punya engin semua dan goyang-goyang wayar semua la..


em...aku biarkan sahaja..  sambil geleng kepala...

30 minit sudah berlalu...


Tiba-tiba , aku lihat tangannya melambai memangil aku.. (sebagai pekerja yang profesional, emotional perlu di tolak tepi ..poyooo )

 " Em.. you boleh tolong i tak, i ada jumper, cuba u cari kan i kereta, mintak tolong sama orang lain "..


" wah, macam ni punya orang pun ada ke ?. kereta rosak, sombong lagi, suruh kita pergi tanya orang untuk jumper kereta dia, kenapa kau tak pergi tanya sendiri ?? ".. bentak hati kecil ku..

xpe la sebagai profesional sekali lagi emotional di tolak tepi.., aku pun carikan la.. mungkin dah memang kerja aku.. maka dapat la seorang ( aku tak panggil pun, tapi dia datang sahaja hulurkan bantuan ), dan memang kebetulan adalah seorang pomen kereta..  cuba menghidupkan engin dia dengan jumper..

juga masih tidak boleh hidup..

hampir 10 minit masih tidak hidup.. dia pun masih dengan telefon dia sibuk telefon pomen khas dia tu.. aku pun bla.. malas nak layan orang macam ni..

Tiba-tiba, tangannya melambai lagi.. mintak tolong tolakkan kereta ke tempat parking..

" td aku suruh tolak awal2 tak nak.." bentak hati kecilku lagi..


Alahai, begitu lah manusia.. ada yang Allah beri lebih, ada yang kurang sikit.. maka bersyukurlah selalu.. jauhilah sifat sombong.. huhu


p/s : kalau ada aku tersombong ke atau nampak seperti menyombong , maafkan aku k..