Friday, December 24, 2010

MARI menjaga password anda !!

Ada beberapa cara untuk menjaga password anda daripada dirembat,dicuri dan seumpamanya, cara-caranya jeng3.. ^_*1. Phishing ~ merupakan kaedah yang selalu digunakan oleh mereka yang agak mahir dalam bidang komputer.. cara-caranya, adalah dengan membuat satu laman web yang serupa dengan laman web asal.. sebagai contoh, saya buat satu laman web friendster, tetapi menukar Host bagi laman itu ke database saya sendiri.. dan apabila anda memasukkan username dan password anda ke laman friendster (yg tipu), maka saya akan mendapat maklumat password anda tanpa anda sedari..
ok, cara pencegahan...  jangan sebarangan menekan apa-apa link web yang anda dapat dari email anda yang anda tidak ketahui asalnya.. atau dalam kata pendeknya SPAM..keh3.. dan pastikan jika hendak masuk ke laman web yang asli, pastikan anda menaipnya di ruang atas di  " http://www. bla3.."


2. Mozilla password ~ merupakan cara manual untuk mendapatkan password anda.. biasanya, ia di ambil oleh mereka yang hampr dengan kita, contoh kawan, tempat baiki laptop, dan lain-lain yang berkecenderungan jahat.. (mintak jauh).. untuk pengetahuan anda mozilla menyediakan butang save password (seperti gambar dibawah)


Ingat !! pastikan anda tidak menekan SESUKA HATI pada button Remember.. kerana bila ditekan password anda boleh di-lihat dan di-ambil pada laman web anda..
TAPI, jika anda tekan-nya juga, pastikan laptop atau kompuer anda tidak di access orang-orang yang berkecenderungan jahat ok.. dan jika menghantarnya ke kedai-kedai membaiki laptop, pastikan anda remove semua password anda yang telah anda simpan setelah menekan button REMEMBER..
caranya :

pergi ke tools > options > security > saved passwords > dan remove all.. 


3. Tidak meletakkan password anda kokse2 ( tidak menentu) dan mudah..haha.. iaitu dengan meletakkan password anda sebagai tarikh lahir, nama awek, nama pakwe, nama kucing kesayangan, 123456, atau perkataan-perkataan kamus.. ok, cara untuk membuatkan password anda susah dan lebih secure..

pastikan dalam password anda mempunyai : nombor, abjad, huruf besar, huruf kecil dan symbol..

sebagai contoh : kh@iRu!@nuaR87  keh3..
atau boleh juga membuat password seperti..~~  SSMBBKMM .. " Saya Suka Makan Banyak-Banyak Ketika Malam Menjelma.. u get what i mean ??  =)


4 : keylogger ~ cara ini adalah saya tak leh bagitahu cara atasinya..kah3.. sbb tak abis research lagi..


SELAMAT BERINGAT..

jika ada yang mahu menambah, boleh menambah di komen bawah ok.. =)

2 comments:

  1. huhuhu....ak dh tau la...

    ReplyDelete
  2. haha.. tuk yg tak tahu. dh tahu gak, alhamdulillah.. =)

    ReplyDelete