Thursday, December 30, 2010

saya mahu berkahwin, tapi saya sudah bersedia ??

PERKAHWINAN ADALAH SALING MELENGKAPI..


Indahnya dapat isteri yang cantik, baik, berilmu lagi solehah.. indah bukan ?

nanti bila balik kerja, ada orang sambut, ada orang masakkan makanan, ada anak tuk dimanja2 kan, ada orang untuk berkongsi rahsia, ada jiwa untuk berkongsi kegembiraan dan kesedihan.. BAHAGIA..
lengkap dan melengkapi.
Melengkapi yang bagaimana ? ~ iaitu seperti tangan yang mengenggam, jari berada dicelah-celah mengikat antara satu sama lain..

YA, senang bunyinya bukan ? ~ seindah alunan lagu, beralaun-alun merombak irama.. tapi, ramai juga yang kecundang dalam perkahwinan..

YA, sudah tiada jodoh... mudah lagi ringkas jawapan dikeluarkan..

Mungkin perlu kita koreksi diri kita, di-mana kita dan bagaimana kita ketika ini.. rasa hampir dengan Allah, atau rasa semakin jauh dengan Allah ..


Saya teringat pada sebuah artikel yang saya baca (tak ingat dari mana), bunyinya ; sebelum kamu cium dahi isteri kamu pada hari pernikahan kamu, kamu mesti cium dahi kedua ibu bapa kamu, minta maaf dengan mereka, minta halalkan makan minum, minta doa restu dari mereka..

jika berkehendak untuk memasak dan menyediakan hadiah sebagai kejutan kepada iseri kita, pastikan kita sudah pun masak-kan makanan untuk ibu ayah kita, berikan mereka kejutan hadiah ketika hari lahir mereka, basuhkan pakaian mereka, pakaikan pakaian mereka bagi mereka yang sangat uzur, shopping bersama mereka, bawa mereka ke tempat-tempat menarik...
Supaya nanti bila kita dah berkahwin, mereka kita telah bersedia untuk berbaik kepada isteri kita, kepada ibu bapa kita dan kepada ibu bapa mertua kita.. ( bukan lagi kedua ibu bapa, tapi sudah jadi DUA ibu dan bapa (^_^)


Ya ALLAH.. masih sempat untuk dilakukan semuanya ini dengan ikhlas..

kemudian, jangan lupa untuk mendoakan mereka, doakan kesihatan mereka, kebaikan mereka, dan moga disempurnakan iman mereka.. (juga jgn lupa doa pd diri sendiri).. =)


CUKUP SUDAH..


Bagi LeLaKi : anda ada  tanggungjawab pada keluarga anda, pada isteri anda, pada anak-anak anda.. dan setelah berkahwin tanggunjawab anda akan BERTAMBAH..

Bagi WaNiTa : anda juga ada tanggungjawab pada suami anda, anak-anak anda, dan keluarga anda.. dan setelah berkahwin, tanggungjawab anda pada ibu bapa, tidak akan pernah berubah.. jangan cukup berfikir, tanggungjawab itu sudah langsung jatuh pada adik atau abang lelaki anda..

P/S : untuk diri dan pembaca sekalian..

4 comments: