Monday, November 19, 2012

Membanding-bandingkan ..

Dari kecil sampai besar, kita dah di biasakan untuk belajar membandingkan antara sesuatu..

contoh :

  • panjang dan pendek
  • besar dan kecil
  • hitam dan putih
perbandingan ini penting dalam sesuatu elemen pembelajaran supaya kita dapat menggunakan logik akal kita dalam menyelesaikan hal-hal yang akan datang..

tapi..

terkadang, saya juga keliru.. pening.. juga ragu-ragu..

ah,, bisa saje kita membanding-bandingkan..

sehingga suatu masa kita akan terlebih-lebih dalam membandingkan sesuatu..

 contoh :

  • anak aku lagi cantik dari anak dia.. ( semua makhluk ciptaan Allah cantik )
  • anak aku belajar UK, anak dia dekat UM je.. 
  • aku dulu belajar sampai overseas, ko ada ?
  • cuba ko tgk pengatin tu, tak padan langsung dengan pasangan dia.. 

kan ? rasa-rasanya, adakah kita pernah membuat perbandingan yang sebegini ??


belajar untuk memperbaiki diri.. doakan .. =')



1 comment:

  1. pernah! hehe...
    bagi aku somethime kite perlu ade sikap "membanding-bandingkan"=)

    teori yang sama tapi aplikasi yang berbeza.

    ketika kita susah/sakit/sedih/terbeban, kita lihat pada orang yang jauh lagi susah/sakit/sedih/ terbeban dari kite. Bila kita guna application ni, i'a akan mendidik jiwa kita untuk jadi sabar dan bersyukur, i'a.

    terkadang kita x dapat lari dari lintasan hati untuk membanding-bandinkan org...cua kita perlu sedar dan melihat dari sudut sisi putih bahawa setiap manusia ade kelebihannya dan kekurangnnya.

    zahirnya mungkin kita lihat banyaknya kurangnya die, tapi siapa tahu batinnya and vice versa.

    hehe..=)

    ReplyDelete