Saturday, March 10, 2012

Bagaimana nak motivasi diri kita..

Kita selalu rasa lemah bila berhadapan dengan masalah, kita selalu rasa terpinggir bila kerja kita tidak dihargai, kita selalu rasa tersinggung bila benda yang kita buat ditegur oleh manusia lain..


mungkin sudah tiba masanya, kita lebih ceria dan positif dalam bertindak.. bagaimana??

1) Pertama sekali adalah, mind set (sambil buat gaya tangan peace dibengkokkan)..
pastikan kita selalu positif kan fikiran kita.. semua benda yang baik adalah positif,dan semua benda yang buruk adalah negatif..

2) kenapa Nabi boleh buat dan kenapa aku tak boleh buat?
MuHaSaBaH diri, kenapa Nabi walaupun balik rumah dan penat, masih mampu menolong isterinya kemas rumah, malahan Nabi juga pernah menjahit bajunya sendiri.(tanggungjawab dan amanah.

3) Setiap Perubahan memerlukan "tempoh".
Ok, setiap perubahan kearah kebaikan memerlukan masa, jadi kalau suatu masa anda terbuat kesalahan yang sama, jangan rasa dukacita,tapi teruskan membetulkan diri dan buat lagi peringatan pada diri..

4) Pastikan ada satu setting yang dibuat dalam kepala,bahawa setiap perbuatan kita adalah IBADAH seperti solat, kerja, makan, minum, berjalan, belajar, zikir, tidur dan lain-lain... maka setiap ibadah perlu dibuat betul-betul.. tak gitu ?kalau buat betul-betul, insyAllah besarlah pahalanya disisi Allah..aminn*maka mari kita memotivasikan diri kita...Mari!!!! ^_^

No comments:

Post a Comment